40

40 cerpen oleh seorang pemuda yang rajin Setiap cerpen diilham oleh judul 40 novel Fixi Bahasa Malaysia Bermula dari KOUGAR April 2011 ke SANCTUARIA April 2014 Cetakan Terhad Hanya 1,500 unit.
cerpen oleh seorang pemuda yang rajin Setiap cerpen diilham oleh judul novel Fixi Bahasa Malaysia Bermula dari KOUGAR April ke SANCTUARIA April Cetakan Terhad Hanya unit

  • Title: 40
  • Author: Arif Zulkifli
  • ISBN: 9789670374796
  • Page: 441
  • Format: Paperback
  • . SW The. SW mm Smith Wesson in unofficial metric notation is a rimless pistol cartridge developed jointly by major American firearms manufacturers Smith Wesson and Winchester. This Is Pete and Debbie Leslie Mann are turning But instead of celebrating, they re mired in a mid life crisis with unruly kids, debt and unhappiness mounding But instead of celebrating, they re mired in a mid life crisis with unruly kids, debt and unhappiness mounding. Urban Dictionary A bottle containing fluid ounces of malt liquor beer The beer is of low quality and fairly cheap to buy A bottle can run you usually between and three dollars depending on brand s are popular in a variety of areas and are drunken by many types of people. E Home Facebook New Music video e Blegit Meet the dealers ft stresmatic E B Legit new album Connected Respected Out Now link in my bio NCDOT I NCDOT_I Twitter The latest Tweets from NCDOT I NCDOT_I NCDOT Traffic Updates for Interstate in North Carolina North Carolina TV Mini Series With Eddie Izzard, Chloe Howman, Nimmy March, Caroline Chikezie Ralph Outen Eddie Izzard is a hot shot advertising executive with a taste for the flash and stimulating, and who is Noah Shebib on producing Drake Native Instruments Mar , Native Instruments is a leading manufacturer of software and hardware for computer based audio production and DJing The company s mission is to develop innovative, fully integrated solutions for all musical AT American Top With Ryan Seacrest The latest in news, straight to your inbox Subscribe to the American Top With Ryan Seacrest newsletter number is a repdigit in base , i.e and a Harshad number in base In science The atomic number of zirconium Negative forty is the unique temperature at which the Fahrenheit and Celsius scales correspond that is, F C It is referred to Isaiah NIV Comfort for God s People Comfort Comfort, comfort my people, says your God Speak tenderly to Jerusalem, and proclaim to her that her hard service has been completed, that her sin has been paid for, that she has received from the Lord s hand double for all her sins.

    1 thought on “40”

    1. Tak mencari buku ni, tapi lepas nampak ada satu page jual harga RM100. Mengarut! Baru sebulan keluar. <--obsesi memiliki ltd edition tu mai pulak. Ceh! Jumpa je kat on9 harga agak berpatutan (bukan RM100) terus amik. Saja. Orang kata buat pelaburan. :) Pandai.Kesimpulannya aku suka kebanyakan certot dalam ni (mungkin sebab selama ni aku banyak baca novel klise. buku ni kelihatan menarik.entah). Buku Fixi yang dibaca/ada tapi tak baca selama ni boleh bilang ngan jari. Antaranya PECAH, Suami, I [...]

    2. "my mother taught me this trick. if you repeat something over and over again, it loses its meaning".Bunuh.Bunuh.Bunuh.Bunuh.Bunuh.Darah.Darah.Darah.Darah.Darah.1. Kacau2. Katarsis3. Asrama4. Sumbat5. Isteri6. BisikOh ya, banyak sindiran untuk masyarakat yang digelar Melayu Islam disini. mohon terasa.p/s: Arep Zul, kau memang sengaja buat certot-certot yang anti-klimaks ni supaya kami semua menunggu dengan "tazzabar" karya agung kau yang seterusnya bukan? aku tahu.

    3. YES!!! Made it!! Rounded to 80 this book ends my 2014 challenge not my cuppa tea but acceptable. However. once is enough. no more. Goodbye 2014. Hello 2015

    4. 2.5* untuk keseluruhan naskah ini.40 certot yang dihasilkan mengikut cara dan dari kaca mata encik penulis sendiri berdasarkan tajuk-tajuk novel Fixi yang telah berada di dalam pasaran sekarang. Sesungguhnya untuk menghasilkan cerpen-cerpen sebanyak 40 buah ini bukanlah mudah buat seorang penulis walaupun nampak sangat ringkas. Sebabnya, encik penulis kena lari dari cerita asal buku dengan membuat jalan cerita mengikut gaya penyampaian sendiri. Susah tu… Jadi, tahniah buat encik penulis kerana [...]

    5. 40 short stories (certot) by Arif (my dearest friend) is weirdly sick. I cannot brain how the author wrote those kind of stories. Some seems a lil bit like american horror stories. And some just suit the settings perfectly. I like how he combined both psycho and norms (Malaysian norms) in the stories. It came out so naturally that I have to brace myself from throwing up. Is it just me or I think my friend here has some sort of psycho mind? Hahaha sorry Arif; but no worries. You nailed this! I wo [...]

    6. Banyak sekali kebencian. Di mana-mana saja. Ada yang hingga membawa kepada banjir darah. Benar seperti yang dilagukan sebuah kumpulan nasyid, "kemanusiaan telah lama hilang". Himpunan cerpen ini seperti karung tinju buat Arepzul memuntahkan pergolakan dalaman tentang apa-apa isu mengikut acuan prinsipnya. Seksa tapi melegakan.

    7. Buku kecil edisi terhad Kumpulan Cerpen 40 hasil nukilan sepenuhnya saudara Arif Zulkifli ini dilancarkan secara rasminya pada Pesta Buku Antarabangsa 2014 di PWTC tempoh hari, di mana atas sebab-sebab peribadi, aku tidak dapat hadiri. Walaubagaimana pun, aku amat berterima kasih kepada penulisnya kerana menyimpankan satu naskhah komplementer buat aku yang terlepas peluang untuk membelinya kerana kalau tidak salah, masuk sahaja hari keempat PBAKL14, buku tersebut telah pun selesai habis terjual. [...]

    8. Ehem. Buku ni tulisan seorang adik yang aku kenal since aku mula suka baca buku. Akhirnya, setelah diberikan gelaran Arif Fixi oleh kami2 ni, ternyata memang Arif Fixi akhirnya. Okay. Review. - - - - - - Mula-mula dapat naskah ini, aku ketepikan semua buku yang aku sedang baca dan baru beli. Aku rasa, naskah ni perlu aku habiskan segera. Dari 1 cerpen ke 1 cerpen. Ada yang pernah aku baca, diberi oleh penulis. Juga ada beberapa yang baru. Kekuatan penulis pada gaya bahasa. Tahniah! :) Kemas dan [...]

    9. Hah! Boleh kata 3/4 certot yang wujud dalam ni aku suka. Malas nak review pepanjang, so aku bagi top 10 cerkot feveret aku jela ya? #10 Gantung#9 Katarsis#8 Koyak#7 Suspek#6 Suami#5 Awan#4 Ngeri#3 Kacau#2 Ilusaniti#1 KasyafTahniah Arif Zulkifli!

    10. 3-bintang yang dianugerahkan oleh saya kepada buku ini bukanlah bermaksud buku ini pada tahap tidak bagus, bahkan buku ini boleh saya anggap antara buku Fixi yang not bad dan tidak mengecewakan. Mungkin ada beberapa idea penulis yang saya kurang suka, tapi keseluruhannya saya enjoy, suka akan kumpulan certot ini. Jujur, ada certot yang saya sukakan idea atau isu yang dibawa, ada juga certot yang saya sukakan gaya penulisannya. Isu atau idea yang dibawa sangat dekat dengan rakyat Malaysia, saya s [...]

    11. Sebelum aku mulakan review jujur dan bebas bias aku ni, aku nak ucapkan tahniah kepada penulis, Arif Zulkifli atau yang biasa aku panggil dia, Arif Fixi. Ternyata benarlah apa yang orang tua-tua kata. Bila kita ulang cakap sesuatu perkara tu, lama kelamaan ia jadi betul. Nah, akhirnya dia benar-benar menulis untuk Fixi. Bangga betul aku dengan kawan aku yang sorang ni. Okay. Masa untuk bagi review.***Aku bahagikan review aku kepada 4 bahagian. 10 certot untuk setiap bahagian. Panjang juga kalau [...]

    12. Cuk! Cuk! Cuk! Cukuplah 40 cerpen terkandung dalam cerita ini. Kalau lebih daripada itu rasanya sengsara juga jiwa aku nak membacanya. Secara jujurnya, satu-satunya sebab aku teruja nak beli buku ini adalah kerana keluaran terhadnya. Dan aku fikirkan ia mungkin boleh jadi pelaburan yang bijak sekiranya aku perlukan duit suatu hari nanti. Tak banyak. Sikit je. Memandangkan aku tahu ada peminat setia Buku Fixi yang sanggup beli buku ini di luar harga asalnya.Mengenai cerpen-cerpen dalam buku ini. [...]

    13. macam mane bole lupa tak baca ni lagi??or, baca sikit pastu tinggal n lupa nak abiskan.huusangat suka dengan antologi ini, saya kira lagi ok dr urbannulis bijak mengolah jalan cerita berdasarkan tajuk2 novel yang pernah fixi keluarkancara jujurnya, saya lebih tertarik dengan cerpen2 double meaning penulismang terkesan!tahniah untuk penulis!

    14. Kisah gabungan suami dan isteri amat 'menakutkan' kerna telah byk terjadi kecurangan dan juga tggjwb yg terabai setelah berkahwin yg membuatkn aku trauma utk menjd "pengantin" kpd kekasih hati aku skrghuGergasi sinonim dgn Murni, hny kerna fizikalnya dia boleh berubah menjd sesuatu yg lain.kMental mmg mencabar otak aku utk turut sama mnjd seorg psikotik, seolah2 tgh menonton rncgn TV Hannibalapabila Mangsa menjd PEMANGSA,takkan ada siapa yg mampu menghalangarghhSumbat jalan crita yg tipikal dgn [...]

    15. Seperti yang sering aku katakan dalam rebiu-rebiu aku yang lain, menulis sememangnya tak pernah senang. Apatah lagi kalau kau cuma diberi satu perkataan bagi mencari idea untuk keseluruhan patah perkataan bagi setiap cerita pendek. Apa yang membezakan Arif Zul dalam genre sebegini adalah kesanggupan dan mungkin kreativiti yang dianugerahkan untuk terus menulis dan akhirnya dia berjaya. Oh, dia juga seorang yang rajin menurut Fixi.Nadia Khan menyebabkan aku meletakkan piawaian yang tinggi untuk m [...]

    16. Having to write a super short story which could give a wow impact among the readers could not be less easy unless you really had the power to make people having the urge to read them assiduously. While, in this case, I had this book for the reason it was a limited copy and I’m pretty sure most people were having it because it was printed for only 1500 copies. I believe that the author should have had an extreme attempt in making each story appeared inevitably favourable regardless its shortnes [...]

    17. Kalau compilation cerpen, aku memang jarang nak baca satu buku terus habis. Tapi yang ni kira aku berusaha gak aa habiskan cecepat Aku paling suka cerita ilusaniti, pinjam, siong. Yang lain okay gak takkan nak review sesatu tak retilah ai. Kawan2 aku yg dah baca, diorang cakap suami isteri buat org rasa taknak kahwin hmDendam pun aku suka gak hahahaha oh dengan Katarsis. Hihi (tapi kalau kau nak proceed dgn novel pasni, aku tak galakkan buat cerita mcm ni la eh walaupun mungkin laku keras hahah) [...]

    18. #koyak #siong # mental Mungkin sebab aku dah biasa baca koleksi Cerpen daripada FIXI - KNB, NK, SJ, FS : maka aku kurang dapat hadam yang ini. Sesuai untuk pengumpul tegar FIXI sebagai melengkapkan koleksi.

    19. untuk manusia yang sukakan bahan bacaan yang ringan dan tidak membebankan, koleksi cerpen semestinya jadi pilihan. aku mudah tenggelam dengan jalan cerita. sentiasa terbayang diri sendiri terperangkap dalam situasi cerita. hah.

    20. #ngeri #kelabu #koyak #suspek #kacau #siong Kalau dah kenan 6 daripada 40 certot, kiranya buku ni boleh tahan lah. Terasa seperti ada 4 penulis berkarya kerana berlainan sungguh cara penulisannya.

    21. Aku beli sejak hari pertama PBAKL dan baru sudah membacanya dua hari lepas. FIXI cuba tampilkan kelainan dalam 40 dengan menerbitkan satu himpunan cerpen (terhad) dari seorang penulis.Ya. Aku tahu sudah ada Cerpen Nizam Bakeri, Nadia Khan dan Shaz Johar, tapi ini adalah yang pertama dalam naskhah cerpen terhad FIXI.Kelemahan utama tentulah dari segi kuantiti. Kuantiti certot yang banyak memaksa penulis untuk langsung meringkaskan cerita yg ingin disampaikan dan merenjatkan rasa pada sesetengah c [...]

    22. Aku suka dengan intipati dalam cerpen ni. Boleh dikatakan cerpen2 yang ada tu meliputi pelbagai genre dan topik. Dari hal politik, cinta, seram, misteri dan komedi (walaupun aku nampak macam penulis cuba untuk membuat eksperimen dlm penulisan seperti dalam genre fantasi/saifai, ia menjadi!) Apa yang membuatkan aku kurang adalah konsep atau premis cerita yang ada berulang-ulang. Mungkin penulis adalah seorang peminat Hunger Games (betul ke tak? aku tatau). Cerpen bergenrekan thriller juga ada yan [...]

    23. dalam 40 tajuk yang ada ni, aku cuma takde:kougarndam.zombijayalabuvasiamiterirgasifantisid. ahaha. saje je ni cerita dia macam emokay kot? cuma yang kelakar sikit (bagi aku), ending dia yang lelebih kurang same jentoh:1. mimpi gigit telinga orang, bila tersedar dan bangun ada bende terjatuh. tengok tengok telinga.2. mimpi mati (dalam kubur). tetibe terjaga sebab mak kejut bangun. masuk bilik air, tengok cermin, kat rambut ada tanah. emlehlahkut? em. 2.8. kbai

    24. Gantung dan Kasyaf adalah dua buah cerpen yang aku minat dalam buku ni.Menulis 40 buah kisah berlainan bukanlah kerja mudah. Memang mamat ni rajin. Ada beberapa cerita yang tak masuk akal, ada yang kejam sampai aku tak mampu nak baca. Creepy tapi aku seronok membaca sisi-sisi lain manusia yang tak pernah aku bayangkan atau terfikir. Aku sukakan kisah-kisah imam dengan sifat mereka yang ironi itu, satu teguran buat manusia dalam memahami makna beragama. Kudos Arif.

    25. Certot yang ngeri/seram memang ngeri gila sampai buat bulu roma aku meremang. Ada juga certot yang menyampaikan mesej yang mendalam sehingga membuatkan aku berhenti sejenak dan memikirkan. Overall, aku suka kebanyakan certot dalam buku ni. Keep it up Arif Zulkifli~

    26. Ada yg Boom.a yg averagewalau apa pun,menghasilkan certot dgn tajuk2 buku Fixi bukan suatu yg mudah.g berbakat si Arif Zulkifli niThanks Fixi kerana hasilkan buku yg limited edition yg puas hatiwalaupun lmbt dah rasanya nak baca buku nitapi ia tetap best

    27. buku yang menghimpunkan nilai-nilai kreativiti penulisnya, meski ada sebahagian isi kandungannya bercanggah dgn nilai-nilai kesusasteraan melayu, khususnya sastera islamik, namun pendekatan dari aspek hiburan utk pembacaan amat memuaskan

    28. Seronok baca sebab semua cerpen ada pengajaran dan maksud tersirat. Memang kene sangat dengan realiti hidup sekarang. Thumbs up to the writer yang rajin sangat buat cerpen based on 40 tajuk buku fixi!

    29. Aku suka the few first short story tapi lepas tu dia jadi mendatar. Pecah lawak gila. Bab cerita budak kecik potong adik dia yang memang sama dengan yang dalam KL Noir White cuma ubah sikit sikit je, memang aku tak suka. Dalam KL Noir pun tu least favourite.

    30. Aku struggle gila beli buku ni. Tapi, itu lah dia. Tak puas hati. Mungkin ini lah kelemahan antologi cerpen dengan satu penulis. Ceritanya seakan akan sama. Mungkin ini satu naskhah penghargaan kepada Arif Zulkifli ni dari Fixi sebab rajin menulis dan masuk pertandingan. Effort kan penting.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *